Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το πρόβλημα στη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, δεν είναι ούτε καινούριο ούτε «τοπικό». Δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι, ειδικά φέτος, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μέτρων του κεφαλαίου για την έξοδο από αυτή που πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων και γενικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στρέφει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό λαϊκών οικογενειών στις αντίστοιχες δομές των Δήμων. Όταν καθημερινά οι άνθρωποι του μόχθου βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, την ακρίβεια να φουντώνει, την ανεργία να τους χτυπά την πόρτα, είναι φυσικό να εγκαταλείπουν μαζικά τη «λύση» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που τόσα χρόνια έκρυβε την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Από τις 1200 αιτήσεις που έγιναν στο δήμο Ιωαννιτών – λένε τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Φορέα που διαχειρίζεται τους βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς – 1127 αιτήσεις έγιναν δεκτές. Προφανώς αυτό αποτελεί «επιτυχία» για τον Δήμο αφού οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν είναι μόνο το 6%!! Μόνο που πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται παιδιά, οικογένειες απεγνωσμένες για το τι θα κάνουν, πού θα αφήσουν τα παιδιά τους για να μπορέσουν να αποκτήσουν το επίδομα φτώχειας που ακούει στο όνομα «μισθός». Καμιά επιτυχία δεν νοείται στο βαθμό που υπάρχει έστω και ένα παιδί που μένει εκτός των παιδικών σταθμών! Και βέβαια, τα παραπάνω αφορούν μόνο στις αιτήσεις που έγιναν μιας και υπάρχουν και εκείνες που δεν κατατίθενται καν και ας υπάρχει ανάγκη αφού αποκλείονται εξαρχής από τις προϋποθέσεις που μπαίνουν.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά στις υπηρεσίες που παρέχονται, στην ασφάλεια που εξασφαλίζεται στους χώρους οι οποίες εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την καλή θέληση και τον εθελοντισμό των εργαζομένων! Γιατί μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία ο κύριος υπεύθυνος δεν μας ενημέρωσε και για το πόσοι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς, δουλεύουν ως μόνιμοι; Σε ποιες ειδικότητες; Πόσα παιδιά αντιστοιχούν σε κάθε μόνιμο εργαζόμενο; Πόσοι είναι οι συμβασιούχοι; Πότε λήγουν οι συμβάσεις τους και μετά τι προβλέπεται να γίνει; Βεβαίως φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά με τι όρους; Με τι σχέσεις εργασίας για το προσωπικό; Και τέλος πάντων, πόσοι τέτοιοι σταθμοί χρειάζονται στο Δήμο (και τον νέο διευρυμένο δήμο); Ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες;
Όσο για τα τροφεία και το γεγονός ότι αυτά παραμένουν στα 40 ευρώ όπως και πέρσι (χαμηλότερα από άλλους δήμους, όπως τονίστηκε!), μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί αφού οι εργαζόμενοι πλήρωναν και πληρώνουν για τη λειτουργία τους έτσι ή αλλιώς μέσω της φορολογίας. Δεν είναι κατάκτηση το να σε κλέβουν λιγότερο !
Η όξυνση της επίθεσης στην εργατική – λαϊκή οικογένεια και τα δικαιώματά της από την κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την ΕΕ των μονοπωλίων, δεν είναι πρόσκαιρη, δεν είναι συγκυριακή. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν την πολιτική που τους στερεί στοιχειώδη δικαιώματα. Σήμερα, απαιτείται λαϊκή συσπείρωση και αγώνας για:
Αποκλειστικά κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς σταθμούς και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.
Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών παιδικών σταθμών που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
Δυο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.
Μονιμοποίηση όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Την κρίση θα την πληρώσει ή ο λαός ή τα μονοπώλια. Μέση λύση δεν υπάρχει! Κάνε το βήμα. Κάνε την αγανάκτησή σου δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής. Πάλεψε μέσα από τις επιτροπές αγώνα, το ταξικό σωματείο σου, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ. Ο δρόμος της ανάπτυξης στη χώρα μας που θα βασίζεται στις πραγματικές και διαρκώς διευρυμένες ανάγκες του λαού μας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο βαθμό που ο αγώνας μας συγκρούεται με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ