Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συνέντευξη τύπου για τα σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με αιχμή την κρατική υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που συνάδουν με την οικονομική επιβάρυνση της εργατικής λαϊκής οικογένειας, το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα του προγράμματος σπουδών κ.α παραχώρησε σήμερα το πρωί η “Λαϊκή Συσπείρωση”
Εκ μέρους του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ η Φωτεινή Τσώλου ανέδειξε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την δύσκολη φετινή σχολική χρονιά που επικαλέστηκε δια μέσου της υπουργού παιδείας προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της για την κρίση, να συσκοτίσει τα αίτια των υπαρκτών και αδιαμφισβήτητων προβλημάτων στα σχολεία εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στο χώρο της παιδείας.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικότητες που η κυβέρνηση προσπαθεί να “μπαλώσει” με αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές όπως συμβαίνει στα .800 ολοήμερα δημοτικά πιλοτικά σχολεία με το αναμορφωμένο πρόγραμμα όπου βάση και σχετικού νόμου οι ειδικότητες καλύπτονται από εκπαιδευτικούς με ευέλικτες μορφές εργασίας. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων που υπάρχουν στα σχολεία επισημάνθηκε το σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης ειδικής αγωγής στην Σαμψούντα Πρέβεζας όπου μέχρι πριν λίγες μέρες ο μόνος εκπαιδευτικός που υπήρχε ήταν ο διευθυντής. Στα πλαίσια δε των περικοπών καταγγέλθηκε οι σχολικές επιτροπές διαθέτουν ελάχιστα έως καθόλου χρήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.
Υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες να σπάσει ο ενιαίος χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών μέσα και από την αντιδραστική μεταρρύθμιση Καλλικράτης που δίνει το πράσινο φως για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την αναζήτηση πόρων από σπόνσορες και χορηγούς για να μην κλείσουν και να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί. Απέναντι στα προβλήματα αυτά, στο σχολείο της αγοράς που προωθούν για να διαμορφώσουν τον αυριανό εργαζόμενο που με περισσότερη ευελιξία θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους η “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέδειξε την ανάγκη το ζήτημα της παιδείας να αποτελέσει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης και του λαού. Κάλεσε σε κοινό μέτωπο και δράση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που γεννά και διογκώνει την αμορφωσιά και την αμάθεια, υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί την παιδεία. Ενισχύοντας την Λαϊκή Συσπείρωση στις επερχόμενες εκλογές για να ενισχυθεί η πάλη του λαού για υποχρεωτικό ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για ενιαία μόρφωση και γνώση , για παιδεία υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες και όχι στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν και στην περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο ΕΠΑΛ και στο 8ο λύκειο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κωτσαντής.

Γρ. Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης
23/9/2010